Dieta Low Carb, czyli dieta niskowęglowodanowa, stała się jednym z najpopularniejszych trendów zdrowego odżywiania w ostatnich latach. Ograniczenie spożycia węglowodanów może pomóc w utracie wagi, poprawie zdrowia metabolicznego i zwiększaniu poziomu energii. Jednak, aby osiągnąć sukces w diecie Low Carb, nie wystarczy jedynie ograniczyć spożycia węglowodanów! Równie ważne jest odpowiednie dostosowanie jadłospisu, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze. W tym artykule dowiesz się, jak wybrać idealny jadłospis diety Low Carb, aby osiągnąć swoje cele zdrowotne i żywieniowe.
Czym jest dieta Low Carb?
Dieta Low Carb to sposób odżywiania, który polega na zmniejszeniu ilości węglowodanów spożywanych na co dzień. Węglowodany powinny stanowić ok. 15-25%, białka ok. 30%, a tłuszcze około 50%. Oznacza to, że w tej diecie będziesz musiał zrezygnować z produktów mącznych, takich jak np. makarony pszenne, biały chleb czy pierogi oraz oczywiście ograniczyć słodycze.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że dieta Low Carb musi być w odpowiedni sposób zbilansowana w zależności od predyspozycji danego organizmu. Przed rozpoczęciem jej stosowania zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli borykamy się z poważnymi problemami zdrowotnymi.
Prozdrowotne właściwości diety Low Carb
Dieta Low Carb swoją rosnącą popularność zawdzięcza wielu właściwościom prozdrowotnym. Oto niektóre z korzyści zdrowotnych związanych z tym stylem odżywiania:
- utrata wagi,
- poprawa kontroli poziomu cukru we krwi,
- zmniejszenie ryzyka chorób serca,
- kontrola apetytu,
- poprawa zdrowia metabolicznego,
- redukcja stanów zapalnych.
Jakie produkty są charakterystyczne dla diety Low Carb?
Dieta Low Carb opiera się na ograniczeniu spożycia węglowodanów, dlatego charakterystyczne dla tej diety są produkty o niskiej zawartości węglowodanów. Oto lista produktów, które są często włączane do diety Low Carb:
- mięso – wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, drób,
- ryby i owoce morza – łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, dorsz, krewetki,
- jaja – jaja kurze, jaja przepiórcze,
- warzywa o niskiej zawartości węglowodanów – brokuły, kalafior, szpinak, sałata, cukinia, bakłażan, papryka, seler naciowy, pomidory, ogórki,
- orzechy i nasiona – migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, nasiona chia, siemię lniane.
- dobroczynne tłuszcze – oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane, awokado,
- nabiał o niskiej zawartości węglowodanów – ser, jogurt grecki, śmietana o niskiej zawartości węglowodanów,
- owoce o niskiej zawartości węglowodanów – truskawki, jagody, maliny,
- słodziki o niskiej zawartości węglowodanów – erytrol, stevia, ksylitol.
- napoje: woda, herbata, kawa (bez dodatku cukru), woda gazowana (bez cukru), napoje bezkaloryczne typu zero (nie polecamy jednak ich używać, ze względu na zawartość potencjalnie szkodliwych dla zdrowia słodzików, jak aspartam, acesulfam K czy sukraloza)
Dieta Low Carb – jak wybrać idealny jadłospis?
Wybór idealnego jadłospisu przy planowaniu diety Low Carb może być zależny od wielu czynników, w tym osobistych celów, preferencji żywieniowych i potrzeb kalorycznych. Decydując się na taką zmianę nawyków związanych ze spożywaniem pokarmów warto przede wszystkim określić swoje cele i obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Będą one zróżnicowane w zależności od tego, czy chcemy schudnąć, czy też po prostu zadbać o organizm.
Przed przejściem na dietę Low Carb warto również skontaktować się ze specjalistami – dietetykiem lub lekarzem. Pomogą oni dobrać jadłospis w taki sposób, by był dla nas jak najbardziej korzystny. Gotowe jadłospisy zgodne z założeniami diety Low Carb można znaleźć na stronie Keto Centrum. Dzięki ich szerokiemu wyborowi trafią w gusta osób o najbardziej wybrednym guście i najbardziej zróżnicowanych potrzebach.